skip to Main Content
Elaiussa Sebaste Antik Kenti

Elaiussa Sebaste Mersin’e 55 kilometre uzaklıkta bulunan küçük bir antik Roma liman şehridir. Elaiussa; zeytin anlamına gelmektedir. İ.Ö.2.yüzyılda Elaiussa Doğu Akdeniz’in kesişme noktasında  bir liman şehridir. O dönemlerde korsanlığın var olması ticari hayatı olumsuz etkilemiştir. İ.Ö. 1. Yüzyıldan itibaren  Elaiussa bir kent görünümü aldıktan sonra Olba hakimiyetinden de kurtularak özgürlüğüne kavuşmuştur. Roma imparatoru Augustus , Kapadokya kralı Arkhelaos’a  Kilikyanın önemli bir kısmı ile Elaiussa kentini hediye olarak verir. Bunun üzerine Arkhelaos kışlık sarayını buraya taşır ve şükran borcunu yerine getirmek için Elaiussa ismine ek Sebaste ismini ekler. Bu zamandan sonra da bu küçük liman şehri  Elaiussa Sebaste ismiyle anılır. Sebaste; görkemli, mutlu anlamına gelmektedir.

Kazı çalışmaları sırasında ms.2. yüzyıla ait bir hamam bulunmuştur. Bu yapı, kalorifer sistemli ve girişinde yıkanmaya gelen kişilerin sağlık dileklerini belirten bir yazıt koydurdukları kazı çalışmalarında tespit edilmiştir.

Döneminde inşa edilen tiyatro, agora, bazilika gibi yapılar yol üzerinden görmek mümkündür.23 basamaklı tiyatronun oturma kapasitesi 2300’dür.Kentin arka tarafında nekropolleri  görmek mümkündür. Ancak nekropollerin olduğu yerde küçük bir köy kurulmuştur ve bu nekropollerin bazıları da limon bahçeleri arasında kalmıştır. Son yapılan kazı çalışmalarında nekropollerin bulunduğu yerden Kız Kalesine kadar uzanan 4,5 kilometrelik bir Kral yolu bulunmuştur. Bu yol üzerinde bir çok lahit ve anıt mezarın varlığından söz edilmektedir.

Elaiusa Sebaste kentinde kazı çalışmaları sürmekte ve şehrin tarihi ile diğer özellikleri gün be gün açığa çıkmaktadır. Ancak antik kent yerleşimin içinde kaldığı için bu küçük liman şehri nasıl ayağa kaldırılır bilemiyorum ama tarihe tanıklık etmiş bu şirin yerin bence biran önce ufak dokunuşlarla ayağa kaldırılıp yerleşimin başka bir yere taşınmasını Mersin Belediyesi’nin sağlaması şart.

Tiyatro
Tiyatro

Hamam

Agora

Back To Top