Pergamon kentinin en büyük ve en gösterişli yapılarından biri de Kızıl Avlu’dur. Bergama merkeze 1 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yüksek duvarlarının, kırmızı ateş tuğlasından yapılmasından dolayı halk arasında “Kızıl Avlu” denilmektedir.
Mısır yer altı tanrısı Serapis ve onla bağlantılı olan İsis ile Harporakes’e adanan yapıyı, M.S. 2. Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus bu tanrılara itafen yaptırmıştır. 1930’lu yıllarda başlatılan arkeolojik kazılarda, emsalsiz bir mermer donatımının kalıntıları bulunmuş ve bu yapılar arasında Mısır üslubunda yapılan devasa heykellerin parçaları yer almaktadır. Bu parçalar önceleri çift halinde Karyatid (kadın heykeli biçiminde sütun) ve Atlant (erkek heykeli biçiminde sütun) olarak, büyük bazilikanın iki yan avlusunu çevrelemekteydi. Avluların yanında bugün bir tanesi ziyarete açık olan, 1,90 metre kalınlığındaki duvarlara ve 12 metre çapındaki iç mekâna sahipti. Kutsal mekanın sadece ön tarafı pencerelerle aydınlatılmış ve yapıların tepesi opaion denilen yuvarlak aydınlatma deliklerine sahiptir. 3,70 metre olan delik çapı, Osmanlı döneminde daraltılarak 1 metreye kadar düşürülmüş. Yuvarlak alanların içine giren tek ışık kaynağı yukarıdaki yuvarlak deliktir ve içeri girdiğinizde ortam sanki zifiri karanlıkmış hissine kapılıyorsunuz.
O dönemlerin vazgeçilmezleri düz sütunlar Kızıl Avluda biraz farklılaştırılarak Mısırlıların sevdikleri tanrı ve tanrıçaları sütun olarak kullanılması burayı daha çok değerli kılan bir başka unsur. Mısır üslubuna göre hazırlanan 8,50 metre yüksekliğindeki sütunlar, Mısır Tanrıçası Sekhmet‘i canlandırıyor. Tapınağın üzerini örten yapıda, ahşaptan bir çatı iskeleti vardır.
Tapınak, Bizans dönemi ortasında (M.S. 5.yüzyılda) ana binanın içine iki sıra sütun ilave edilerek üç nefli bazilika planlı bir kilise haline getirilmiştir. Bu dönemde kentte gelen St.Paul Hristiyanlığın yayılması için çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar sonucu Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri olmuştur. Tapınağın kuzeyinde kalan kule biçimli yapı Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bergama üç ilahi dine ev sahipliği yapmış ve inanç turizmi için önemli konumlardan biri haline gelmiş olan Kızıl Avlu, Asklepion’u, Pergamon Antik Kenti, tarihi Bergama evleri ve Arkeolojik kazılarda çıkarılan yapıların yer aldığı müzesiyle Türkiyede görülebilecek ender yerlerden bir tanesi.