skip to Main Content
Midas Tümülüsü Ve Gordion Müzesi

Ankara/Polatlı ‘da bulunan Midas Tümülüs’ü , bölgede , sayıları yaklaşık olarak 80-90 taneye varan konik biçimli yığma tepelerden bir tanesidir. Anadolu’nun en büyük ikinci tümülüsü (En büyüğü Alyattes’dir) olma özelliğini taşır. Bölgede bulunan bu tümülüslerin hemen hemen yarısına kadarı kazıldı ve diğerleri de keşfedilmeyi bekliyor. Tümülüsler , soylu , zengin ve kraliyet soyundan gelen önde isimler için yapılan , dönemin mezar kompleksleridir ve isim anlamını da buradan alır.

Gordion’a geldiğinizde hemen müzenin karşısında yer alan Tümülüs’e , yaklaşık olarak 100 metreye varan dar bir tünelden yürüyerek ulaşıyorsunuz. Tünel sonunda sizi binlerce yıllık ağaç kütükleri ile korunan mezar odası karşılıyor. 3 farklı ağaç türü kullanıldığı söyleniyor (çam,ardıç ve sedir). Mezar odasında bulunan eserleri (testi , tunç ve bakırdan yapılma kaplar) Gordion müzesinde görmeniz mümkündür.

Midas Tümülüs’ü olarak anılan bu yerin Kral Midas’a ait olup olmadığı ile ilgili bilim adamları hala üzerinde tartışmaktadırlar. Ağaç halkası analizleri ve bulunan eserlere dayanarak M.Ö. 8.yy sonları (Midas dönemi) olarak tarihlendiriliyor. Müzenin hemen batısından bulunan bir başka tümülüs ile müzenin doğusunda bulunan bir çocuk mezarı , büyük tümülüs ile bir üçgen oluşturuyor olması da tümülüsleri ilginç kılan detaylardan biridir ve muhtemelen bu üç mezar sahibi birbiri ile bağlantılı Frig kraliyet aile üyeleridir.

 

Dünya’nın en eski çakıl mozaik zemin döşemesi. (M.Ö.9.yy)

Umarız ki yazımızdan keyif almışsınızdır. Olumlu yada olumsuz bizlerle iletişime geçebilirsiniz.([email protected] mail adresimiz yada Instagram/arkeogezgin)

Sevgi ve Arkeoloji ile kalın!

 

Back To Top