skip to Main Content
Beylerbeyi Sarayı

İstanbul boğazının en güzel konumunda yer alan Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Tarihi, Bizans dönemine kadar uzanan sarayın II.Mahmut zamanında köşkleri ve diğer saray birimleriyle bölgenin en büyük yazlık sarayı olarak yapılmıştır. Ancak 1851 yangınında büyük bir kısmı yanan ve kullanılmaz hale gelen saray, Sultan Abdülaziz tarafından 1863-1865 yılları arasında yeniden inşa edilerek bugünkü haliyle günümüze kadar ulaşmıştır. Saraya bağlı Mermer Köşk, Sarı Köşk, iki ayrı Deniz Köşkü ve Ahır Köşkü ile diğer hizmet binalarının teşkil ettiği yapılar bulunmakla birlikte külliye statüsü niteliğindedir.

Bir bodrum üzerine iki katlı olarak planlanarak yapılan sarayın 3 ayrı girişi bulunmaktadır. Rönesans dönemi izleri görülen sarayın 6 adet büyük salon, 24 oda ve 1 hamam bulunmaktadır. Sultan Abdülaziz’in denize olan merakı ve tutkusu sebebi ile sarayın tavanlarındaki bazı çerçeve ve kartuşların içine deniz ve gemi temaları görülmektedir. Saray bahçesinde yer alan tunçtan yaptırılmış geyik ve aslan heykelleri Paris yaptırılmış olup saray bahçesini süslemektedir. Ayrıca saray bahçesinde sandalla gezilebilecek 80×30 metrelik dev bir havuz ve bambu bahçesi görülmeye değer yapılar arasındadır.

Beylerbeyi sarayı inşasından itibaren çoğunlukla yazlık bir saray olarak kullanılmış ancak Almanya, Avusturya ve Fransız imparator eşlerini ağırlamalarından ötürü de devletin konuk evi niteliği kazanmıştır.

Saray içindeki mermer ve tahta işçilikleri, tarihi eşyaları, dokusu, konumu ve Boğaz’ı kesen eşsiz manzarası gibi birçok detay İstanbul’da gezilecek sarayların en başında getirmektedir

Beylerbeyi Sarayın bahçesinden girdiğinizde Deniz Köşkü, kafetarya ve sarayın ön taraftaki girişi karşılar. Fotoğrafta yer alan Sarayın arkadan olan girişdir. Resimde görülen aslan heykelleri gücü temsil ettiği için kapı girişlerine yer konumlandırılmıştır.

Deniz köşkleri biri Mabeyn diğeri Valide Sultan’a (Harem) ait olmak üzere, çift olarak yapılmıştır; köşkler birer bahçe kameriyesi görünümündedir. Yeni sarayın en ilginç tasarım örneklerinden biri olan köşkler, belgelerde, Çadır Köşkleri, Nevresm (yeni tasarım, yeni model) Köşkleri gibi tasarımın özgünlüğüne işaret eden isimlerle tanımlanmıştır. Köşklerin sekizgen örtüsü çeşitli hayvan figürlerinden oluşan resimlerle bezelidir.

 

Beylerbeyi Sarayın bahçesinden girdiğinizde Deniz Köşkü, kafetarya ve sarayın ön taraftaki girişi karşılar. Fotoğrafta yer alan Sarayın arkadan olan girişdir. Resimde görülen aslan heykelleri gücü temsil ettiği için kapı girişlerine yer konumlandırılmıştır.
Kapı girişinde yer alan aslan heykellerinin gücün ve temizliğin sembolü olarak kullanıldığı tahmin ediyoruz.
Sarayın bütün katlarında birer salon ve ikişer oda vardır.

Resimde görülen masa ve sandalyeler Yıldız Sarayı atölyesinde el işçiliğyle yapılmıştır.
Sarayda 1 banyo ve 1 hamam yer almaktadır.
Osmanlı padişahlarının dinlenme mekânı olmuş olan sarayda, Sultan Abdülhamit Han, ömrünün son 6 yılını burada geçirmiştir.

Beylerbeyi Sarayını ziyaret edecekler, Pazartesi hariç 9-17 saatleri arasında gezebilirler. Tam bilet 50 TL, indirimli bilet 25 TL olup müzekart sahipleri sarayı ücretsiz gezebilmektedirler.

Back To Top