Antalya-Alanya karayolunun 8 km kuzeyinde yer alan ve Pamfilya ovasına hakim konumda bulunan Silyon, kayalık bir tepe üzerine kurulmuştur. Bu özelliğiyle diğer Pamfilya kentlerinden ayrılmaktadır. Çünkü Pamfilya kentlerine baktığımızda Perge ova kenti iken, Side ve Aspendos liman kentleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sizlere hep Antalya yöresinde sıkça bulunan Pamfilya kentlerinden söz ediyoruz. Kimdir bu Pamfilyalılar? Kelime anlamı ırkların ülkesi anlamına gelmektedir. Bu özelliğiyle de diğer bölgelerden ayrılmaktadır. Diğer kentlerden ayıran diğer bir özelliği ise ücretli asker yetiştirmeleridir. Sillyon’un adı antik kaynaklarda Kastron, Kalekent, Sylviys olarak adlandırılmıştır. M.Ö.3.yy.da Sylviys adında parasını basan kentin adı, Roma döneminde Sillyon olarak değişmiş ve günümüze kadar bu adı korumuştur.
Giriş cümlesinde bahsettiğimiz gibi Asar Tepe olarak adlandırılan kayalık alan üzerine kurulan şehir, 12 metreyi bulan sur yüksekliği Büyük İskender’e geçit vermemiş ve adını tarih sayfalarına kuşatılmayan 2 kentten biri olarak yazdırmış, Sillyon… Bu kale görümündeki kentten günümüze pek bir şey kalmasa da, içinde barındırdığı 2 adet Kilise, Selçuklular dönemine ait mescid, Helenistik Kule, Hamam, Tiyatro, Sarnıç ve Odeon kalıntıları günümüzde de görülebilmektedir. Kazı çalışmalarının devam ettiği Sillyon da Eylül ayındaki kazılarda Demirci ve Bıçak atölyesinin bulunduğu bilinmektedir.
Sillyon Antik Kentine yolunuz düşerse direkt caminin karşısında yer alan Silyon kafe önüne aracınızı park edebilir, kafeyi işleten kişilerden kent hakkında bilgi alıp, patikalar yardımıyla kenti gezebilirsiniz. Ancak belirtmeden geçmeyelim girişteki tabelanın fotoğrafını çekerek gezdiğiniz yerlerde tahminen neler olduğunu bilebilirsiniz. Çünkü antik kentin içinde herhangi bir bilgilendirme tabelası bulunmamaktadır.
Not:Sillyon Antik kentini gezerken vaktimizin sınırlı olması sebebiyle gerekli fotoğrafları çekemedik ve sizlerle bu yüzden sadece helenistik kule, stadyum ve sur fotoğraflarına ait görselleri bu yazımızda paylaşacağız. Ancak bir sonraki Sillyon kent gezimizde daha detaylı fotoğrafları çekip, sizlerle paylaşıyor olacağız. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz. Yinede kent görsellerini merak edenleriniz olursa aşağıdaki video linkinden detaylı kent görsellerine ulaşabilirler.
(https://www.youtube.com/watch?v=znfrmjJfVcc)
Tarih ve Arkeolojiyle kalın…