skip to Main Content
Kızıl Kule

Adını taşlarının renginden alan ve  13.yüzyılda 1.Alaaddin Keykubat döneminde, Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha Kettaniye yaptırılmıştır. Alanya’nın sembollerinden biri olan yapı sekizgen yapıda olup zeminle ile birlikte 5 katlıdır. Kalenin yüksekliği 33 metre, çapı 29 metredir. İnşaatı sırasında belli bir yükseklikten sonra taşları taşımak zorlaştığı için Kule’nin üst kısımlarını bildiğimiz kırmızı tuğlalardan yapmışlardır.

Kızıl Kule birçok kitapta yer almıştır. Evliya Çelebi; Alanya Kalesi’nin deniz tarafında sekiz köşeli sağlam bir kulesinin olduğunu, bu kulenin kuşatma sırasında 2000 adam aldığını, burada oturan ikinci kale muhafızının 40 askere sahip olduğunu seyahatnamesinde belirtir.

Kule’nin ortasında ve omurgasını oluşturan sarnıçlar askerlerin su ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktaydı. Açık terasın ortasında sarnıcın ağzı ve çevresinde ikişerli sıra halinde toplam 16 adet havalandırma bacası mevcuttur. Kızıl Kule’nin cephelerinde toplam 56 adet mazgal penceresi; düşmanın kaynar zift ve suyla geri püskürtüldüğü ve kurtulmasını imkansız kılacak düzende sıralanmış olan 22 adet kaynar zift ve su dökme açıklığı ve 6 adet çörten (Dam çevresindeki yağmur sularını oluklardan alıp duvar temelinden uzağa akıtan, saçak kenarlarından dışarı doğru uzanmış ağaç oluk) bulunmaktadır.

Kızıl Kule’nin hala ayakta sapasağlam olması ve içine girdiğinizde bu tarihe yerinde tanıklık ediyor olmanız gerçekten tarif edilemez bir duygu. Bir düşünsenize Evliya Çelebi’nin, 1.Alaaddin Keykubat’ın, Fatih’in ve aklıma gelmeyen birçok padişahın gezdiği yerlerde geziyor olabilmemiz. Hele ki birde 5.katındaki asma katına çıkıp Alanya’nın o eşsiz manzarasını görünce buraya iyi ki çıkmışım diyenlerden olacağınıza adım gibi eminim.

Kızıl Kule

Alanya Kalesine Bağlanan Yol

Kızıl Kule içi

Savaş Kullanılan Taşlar
Etnografya Müzesi
Sarnıçlar
Tersane
Back To Top