skip to Main Content
Aziz Mamas (St. Mamas) Kilisesi

Bizans döneminin tanınmış azizlerinden olan Aziz Mamas için yaptırılan Kilise, Kıbrıs’ın Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. Bizans döneminde yapılan kilisenin yıkılmasının ardından Lüzinyalılar, kalan kalıntılar üzerine 1725 yılında kiliseyi tamamlamış ve Kilise’nin merkezini kubbe şeklinde inşa edilmişlerdir.

İlk yapıldığı dönemlerde Gotik mimarı özelliklerini yansıtan kilisenin bir kısmı korunabilmiş ve Kilise günümüze gelene kadar birçok değişiklik geçirmiş. Geçirdiği dönemin izlerini az çok görebiliyorsunuz. Kilise giriş kapısının yanında bulunan Aziz Mamas kabartması genellikle tasvir edilirken bir aslan üzerinde, elinde asası ve kucağında kuzu vardır. Bu şekilde tasvir edilmesinin nedeni ise Mamas’ın vahşi hayvanları evcilleştirmesi olarak bilinmektedir.

Aziz Mamas birçok yeri gezmiş ama çoğunlukla Çankırı, Kapadokya ve Hasan Dağı eteklerinde yaşamıştır. Kıbrıs’a hiç gelmediği konuşulsa da, Kıbrıs’ın Güzelyurt ilçesinde 12.yüzyılda bir süre yaşadığı söylenmektedir. Aziz Mamas öldükten sonra birçok yerde adına kilise yapılmasının nedeni ise,  cesedinin parçalandığı ve gezdiği yerlere pay edilerek buralara gömüldüğü bilinmektedir. Aziz Mamas’ın mezarı ise kuzey girişin sol tarafında bulunmaktadır. 2 Eylül tarihinde öldüğü bilen Aziz Mamas’ın her yıl bu tarihte adına ayinler düzenlenmektedir.

Aziz Mamas Kabartması

Melek gibi kanatları ve kılıcının olması kötüye karşı iyiliği temsil etmektedir bir nevi kötülüğün savaşçısıdır.

Back To Top