skip to Main Content
Assos Antik Kenti

M.Ö. 6. Yüzyılda sönmüş volkanik tepe üzerine kurulan Assos antik kentinin yapımında andazit taşı kullanılmıştır. Aslında yerleşim yüzünü denize dönmüş ve teraslar şeklindeymiş ama Osmanlıların, alana sahip olmasından sonra yerleşim ters istikamette gelişme göstermiştir. Kentteki yerleşim Osmanlı döneminde ters yöne olunca da Behramkale köyü ortaya çıkmıştır.

Filozof Aristolotes’in 3 yıl okuyup okul kurduğu yer olarak bilinen bu yerleşke, lahit(mezar) yapımıyla da ünlü bir antik kentti. Bu ününden dolayı da bir çok yere lahitler yapıp göndermiştir.

Kentin çevresi günümüzde de görülebilen surlarla çevrilidir. M.Ö. 4.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen surların yüksekliği 20 metreye kadar varmaktadır. Kente giriş ve çıkışı sağlayan iki kapı vardır. Kapının 2 yanında bulunan kuleler  14 metre yüksekliğindedir.

Antik kentin en yüksek tepesine ve denize hakim bir konuma kurulmuş olan Athena Tapınağı,  M.Ö. 530 yıllarında yapılmıştır. İsmini tanrıların tanrısı Zeus’un kızı  ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena’dan almaktadır. Ön oda ve kutsal oda bölümlerinden oluşan tapınağın etrafı sütunlardan oluşmaktadır. Tapınağın kutsal odasında bulunan tanrıça heykeli  ise 1800 yıllarda yapılan kazı çalışmaları sonucunda Amerikalılar tarafından götürülmüştür. 1838 yıllında yapılan kazı çalışmasında çıkan mimari bloklar, frizler ise; Boston müzesi, Fransa’daki Louvre müzesi ve İstanbul Arkeoloji müzesine götürülmüştür. Bugün Athena tapınağının birkaç sütununu ayakta kalmayı başarabilmiştir. Tapınağı canlandırabilmeniz için yapının hemen yanında bir paketi bulunmaktadır.

Kentin ayakta kalan yapılardan bir tanesi de, Tiyatrosu’dur. Denize nazır kurulmuş olan bu tiyatro yaklaşık 5 bin kişiliktir. Tiyatro’nun oturma grubuna ait 1. sıra Roma döneminde kesilerek yükseltilmiştir. Buda bizlere o zamanlarda tiyatro da, gladyatör savaşlarının olduğuna dair bir kanıt sunmaktadır. Depremler sonucu hasar gören tiyatro, restore çalışmaları sonucunda bizlere kazandırılmış. Günümüzde yalnızca 1500 kişiyi ağırlama kapasitesine sahiptir ve çeşitli gösteri, konser vb. faaliyetler için zaman zaman kullanılmaktadır.

Kentin güney tarafında kalan agora (çarşı), M.Ö. 2. Yüzyıla uzanan kalıntılarıyla günümüzde de görülmektedir. Daha sonra kiliseye dönüştürülen Agora’nın özgün planı hakkında bilgi ne yazık ki yok.

Bugün balıkçı teknelerine sığınak olan Liman, günümüzde limanda birçok balık lokantasına ev sahipliği yapıyor. Her ne kadar bu balık lokantaları mevcutsa da, bozulmayan mimarisiyle sizleri fazlasıyla yüzyıllar öncesine götürmeyi başarıyor.

Gerçekten Assos, bozulmamış doğal yapısıyla, buz gibi deniziyle ve geçmişten günümüze kadar gelmiş yapısıyla hemen hemen her yaştan ziyaretçinin isteklerine cevap verebilecek nadir ören yerlerinden biridir.

Assos Antik Kenti

Athena Tapınağına Ait Maket
Athena Tapınağına Ait Maket
Athena Tapınağı
Athena Tapınağı
Athena Tapınağı
Tiyatro
Tiyatro
Su Sarnıcı
Hüdavendigar Camii
Back To Top