Manisa’ya yaklaşık 49 km. uzaklıkta bulunan Aigai, Nemrutkale ismiyle de anılmaktadır. Heredot’un bahsettiği Batı Anadolu da ki 12 İyon (Aiol) kentinden biridir. Aiol ; antik dönemde Batı Anadolu’nun İzmir ve Edremit Körfezi arasındaki Ege kıyı kesimi Ailois olarak bilinirdi. Mö 1050 yıllarında bu yörede Aiol (iyon) tarafından kurulmuş pek çok kent olduğu bilinmektedir. 2004 yılında başlatılan kazı çalışmaları sonucunda Helenistik dönemdeki önemli ticaret merkezlerinden biri olduğu ve Agora’nın (çarşı) 3 katlı olduğu söylenmektedir. Agora dışında tiyatrosu, sur duvarları, meclis binası, hamamı ve yerleşim alanlarını görebilir ve gezebilirsiniz. Ayrıca örgü tekniği kullanılarak yapılan tarihi yol kışın atların kaymamasını engellemek için yapılmıştır ve bu yol üzerinde Apollon’a ait bir tapınak olduğu varsayılmaktadır. Tapınakla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Meclis binası kazı çalışmalarında sponsorluk belgesi bulunmuştur. Bu sponsorluk belgesinde 6 kişilik bir ailenin meclis binasını yaptırmak için sponsor olduğu ve bu kişileri onurlandırmak için de meclis binasına heykelleri dikilmiştir. Bulunan heykeller Almanya Bilim dünyasında tanıtılmıştır ve bu soylu ailenin heykellerini yapan heykeltraşın da Bergamalı biri olduğu söylenmektedir.
Bu bilgileri verdikten sonra aslında Aigai ne demektir benim gibi merak edenler olmuştur. Aigai sözcük anlamı keçi olarak söylense de, helen dilinde Aigailer anlamına gelmektedir.
Tarihe, antik kentlere ilgi duyuyorsanız ve Manisa civarından Köseler köyü yol üzerindeyseniz bu tarihe tanıklık edip Aigai antik kentini gezmenizi tavsiye ederim.