skip to Main Content
Yanartaş (Chimera)

Kemer’den yaklaşık 35 km. mesafede Çıralı ve Olympos’un tepelerinde 230 metre yükseklikte yer alan , sonsuz ateş olarak anılan ve doğal bir ateş kaynağına sahip olan Yanartaş , doğal güzellikleri ile birlikte Antalya Kemer’de mutlaka görülmesi gereken önemli ören yerlerinden. Ören yeri girişi çam ağaçları arasından yaklaşık olarak 1 km patika yoldan tırmanarak ulaşabileceğiniz , ulaştığınızda yorgunluğunuza unutturacak güzellikte manzaraya sahip olmakla birlikte taşların arasından çıkan gaz sızıntılarından yanan ateşle hayretlere düşeceğiniz bir yer.

Yanartaş denmesinin 2 nedeni var birisi az önce dediğim gibi gaz sızıntısı diğeri ise meşhur mitolojik hikaye. Bu mitolojik hikaye Homeros’un metinlerine dayandırılmaktadır. Efsaneye göre, Chimera isimli aslan, keçi ve yılan karışımı olan üç başlı canavarın soludukça ağzından ateşler çıkmaktadır. Dönemin Likya Kralı genç Bellophontes’i canavarı öldürmesi için gönderir ve genç kanatlı atı Pegasos ile birlikte bunda başarılı olur. Chimera saldırıya geçmek için havalandığında Bellophontes mızrağını canavara saplar ve onu yerin yedi kat altına gömer. Günümüzdeki alevler ise hala Chimera’nın ağzından çıkan alevlerdir derler.

Bu tarz olaylarda genelde herkesin ağzından bu yanartaşın dünya tek olduğu gibi söylentiler olsa da bu tarz olaylar Türkmenistan’daki Derweze krateri, Azerbaycan’daki Ateş Toprağı, Irak’taki Baba Gurgur, Bakü’deki Ateşgah Tapınağı verebileceğimiz örneklerden bir kaçıdır. Yanartaş anlatımına geri dönersek taştan madem ateş çıkıyor ve manzara da mevcut diyerek burada sucuk ve marshmallow yapan insanları görürseniz şaşırmayın derim.
Burasının sadece Yanartaş’tan ibaret olmadığını belirtmekte fayda var. Yanartaş’a tırmanmaya başlayınca ufak ufak kalıntıların olduğu ve daha önceden burada bir yaşamın olduğunu bunu yanartaşa ulaşınca daha iyi anlıyorsunuz çünkü yukarıda bir kilise mevcut.

Yanartaş’a çıkmak için en uygun vakit ne diye sorarsanız eğer güneşin batmasından hemen önceki zamandır. Güneş batmadan yukarıdaki alevlerin yanında olmak en ideali. Hem gidiş yolu aydınlık , hem alevleri güzel bir şekilde görmüş oluyoruz, hem de dönüş yolunu rahatlıkla yürüyebiliyoruz. Özellikle karanlıkta görmek isterseniz güneş batmadan rahatlıkla gidin, güneşi yukarıda batırırsınız.

Sevgiyle ve Arkeolojiyle kalın !

Back To Top